Хауърд Картър

Хауърд Картър
Хауърд Картър

Хауърд Картър е роден на 9 май 1874 в Лондон, Англия. Съдбата го свързва с Лорд Карнарвън, като с помощта на неговото финансиране той успява да направи на 4 ноември 1922 едно от най-значимите открития в археологията – откриването на първата и единствена засега запазена гробница на египетски владетел – тази на Тутанкамон.

Хауърд Картър е син на художник, и още от малък проявява талант за рисуване и интерес към науката. Започва работа на 17 години, като скицира гробниците в Бени Хасан в Египет.

През 1899 година Картър става главен инспектор на паметниците на културата в Египет, и заема този пост до 1905 година. Междувременно той обогатява знанията си за египетската история, а в работата си е в постоянен контакт с десетки професионални археолози, от които придобива сериозни научни знания.

През 1907 година Картър е нает от Лорд Карнарвън и става надзорник на всички разкопки на благородника. Разкопките в Египет продължават с различен интензитет, като по време на Първата световна война са били временно прекъснати. Поради липса на напредък и резултати в разкопките, през 1922 година Карнарвън уведомява Картър, че това ще е последният им археологичен сезон в Долината на царете, както и че разкопките ще спрат, ако няма сериозен напредък и открития.

Advertisements
This entry was posted in Хауърд Картър and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s