Тутанкамон

Маската на Тутанкамон
Маската на Тутанкамон – снимка Уикипедия

Тутанкамон е египетски фараон от 18-та династия, царувал през 1333–1324 пр.Хр. Той става фараон едва осемгодишен, и умира млад – едва на 19години. Ранната му смърт е давала повод на много учени да предполагат, че смъртта му е била насилствена, като най-известната хипотеза определя като причина за смъртта му удар по тила.

По-нови изследвания изказват съмнение, че той е починал вселдствие на инфекция на левия крак и последвали усложнения в резултат на малария. Има и теории, че той е бил роден след кръвосмешателство, което е довело до генетични предразположености към болести.

Поради неправилно съхраняване след откриването на мумията на Тутанкамон, тя се е разделила на 13 части, а като цяло методите на Картър – които били “грижовни” за времето си, днес се определят като “варварски”, и в резултат на предметите и мумията са нанесени непоправими щети.

Тутанкамон си е осигурил безсмъртие – в Египетския музей са изложени повече от 1700 предмета, намерени в неговата гробница, а погребалната му маска е шедьовър на световното изкуство.

Advertisements
This entry was posted in Тутанкамон. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s