Съкровищата в гробницата

Тронът на Тутанкамон
Тронът на Тутанкамон – снимка Уикипедия

Съкровищата в гробницата на Тутанкамоннадминали и най-смелите очаквания. След пристигането на Карнарвън първата врата била разбита, а коридорът с отломките – разчистен. На десетина метра от първата врата археолозите се натъкнали на втора, с печат на Тутанкамон. След направена дупка в нея първи с помощта на фенерче надникнал Картър.

Обзет от нетърпение лорд Карнарвън го попитал какво вижда. Ето и автентичният отговор на Картър:

“Да, разбира се, чудни неща”.

В първата гробна стая намерили безброй предмети – статуи, фигури на странни животни, както златни и позлатени предмети от бита. Те били първите от близо 3000 години, които виждали тези съкровища…

Открили и втора врата, която водела до помещение дълго 8 метра и широко 3,60 метра. Вътре имало цял “музей” с предмети – вази, ракли, златни жезъли, столове, каляски, златен трон, както и три големи украсени с глави на животни легла. Всичко било в пълен безпорядък, което дало основание на Картър и Карнарвън да предположат, че някога е имало опит за грабеж, който е бил предотвратен.

Сред откритите предмети били и две статуи в човешки ръст, изработени от черно дърво, със златни сандали, позлатени дрехи, и с жезъл в ръка, като около челата на фигурите се виела змия, която била царски символ. В краката им се търкалял изсъхнал букет от полски цветя.

Там била намерена и трета врата, която Картър и Карнарвън не отворили. Заели се със съхраняването и описването на предметите от другите две помещения, като получили разрешение от правителството да използват за склад гробницата на Сет II, където складирали и консервирали всички открити предмети. С това се занимавали до 1923 година, когато дошло време да се отвори и третата врата.

Зад нея се намирало помещение с площ от 26 квадратни метра. В него се намирал позлатен саркофаг, а внего имало други три позлатени и заключени саркофази. Четвъртият бил от жълт кварцит дълъг 2,75 метра и 1,5 метра широк. Последният ковчег бил от масивно злато, а върху него бил изобразен ликът на владетеля. Когато капакът бил повдигнат, се показала уникалната и безценна погребална маска на Тутанкамон, както и непокътнатата мумия на владетеля. До нея са открити още предмети – диадеми, кинжали, амулети, нараменници, пръстени и възглавница. Те били пренесени в музея, а мумията на фараона – изследвана и върната в саркофага.

Advertisements
This entry was posted in Съкровищата в гробницата. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s