Скритата гробница

Входът за гробницата
Входът за гробницата

Къде е погребан Тутанкамон? От историческите извори Картър и Карнарвън са знаели за съществуването на фараона, знаели са и кога е било и царуването има, но следите към неговата гробница били повече от недостатъчни.

Двамата събирали парченце по парченце частите на пъзела, който трябвало да ги отведе до гробницата на Тутанкамон. Намерено в развалините счупено фаянсово конче с името на Тутанкамон дало някакви следи, а намерената дървена кутия със златни листа и изписано името на фараона потвърдило тяхното предчуствие за местонахождението на гробницата.

Открит е и балсаматорски глинен съд с ленени ленти, за които се предполагало, че са били употребени за балсамирането на Тутанкамон. Други непреки доказателства за съществуването на гробницата в Долината на царете били златна чаша с надпис, че фараонът е погребан там, както и плочки с текст за погребението на Тутанкамон в Долината на царете.

Това, което обнадеждило двамата било факта, че намерените предмети, свързани с Тутанкамон, били намерени близо един до друг. Дошло времето на надеждата, но във въздуха витаел и въпросът – дали ако има гробница, и тя бъде открита, ще бъде разграбена, както и всички останали?

Картър и Карнарвън съставили карта, на която старателно нанесли размерите на предишни проучвания и разкопки. Те пределили един район, за който нямало данни да са извършени разкопки. На всичко отгоре точно на това място – между гробниците на Рамзес II, Мернептах и Рамзес VI били открити и предметите, свързвани с Тутанкамон.

Така мястото било избрано…

Advertisements
This entry was posted in Скритата гробница. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s