Долината на царете

Долината на царете
Долината на царете

Долината на царетев Египет е долина в Египе, където са погребани фараоните от 18-та до 20-та династия – така наречените фараони на Новото царство. Там са извършвани погребения в продължение на 500 години – от 16-ти до 11-ти век пр.н.е.

Долината на царете се намира на западния бряг на Нил, срещу Тебс, сегашен Луксор.

В долината има 62 гробници, като за 25 от тях се приема, че са царски гробници. Всички гробници в Долината на царете са били разграбени в древността, с едно изключение – тази на Тутанкамон е била непокътната, въпреки, че има сведения и за опити и за нейното разграбване.

Лорд Карнарвън получава концесия за разкопки в Долината на царете през 1915 година, а ръководител на археологическата експедиция става Хауърд Картър.

Когато двамата започват разкопките, пред тях се е появила голяма трудност – цялата долина е била засипана с пясък, пръст, каменни блокове и всякакви други материали, останали от предишни разкопки, или неупотребени от древните строители на гробниците. Разчистването на терена е било невъзможно начинание, и Картър е трябвало да избере точно място, на което да започне търси гробницата на Тутанкамон – а той е разполагал с много оскъдни данни за фараона, като дори е нямало сигурност, че той е погребан в Долината на царете.

Поради невероятните жеги в района е можело да се работи само през зимата, коагто в продължение на 6 месеца температурите в долината са падали до поносими за човек.

Advertisements
This entry was posted in Долината на царете and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s