Джордж Хърбърт Карнарвън

Лорд Карнарвън
Лорд Карнарвън

Лорд Карнарвън е английски благородник, роден на 26 юни 1866 година. Той влиза в световната история като човекът, финансирал разкопките на Хауърд Картър в Египет, довели до откриването на първата неразграбена гробница на египетски владетел – тази на Тутанкамон.

Лорд Карнарвън е живял типичният за английски аристократ живот, прекарвайки времето си в развлечения и удоволствия. Пътувал е много, а след изобретяването на автомобила, Карнарвън станал един от първите притежатели на кола в Англия. Сред фермерите е бил известен с “безразсъдното” си шофиране, развивайки “главоломни” скорости.

През 1900 година Лорд Карнарвън претърпява пътен инцидент – колата му се преобръща, той получава мозъчно сътресение, а като резултат от лечението и настъпилите усложнения – и астма. По съвет на лекарите той започва да води по-спокоен живот, и се премества да живее в Египет, като се надявал тамошният климат да повлияе благотворно на заболяванията му.

Скоро след пристигането си в Египет, Лорд Карнарвън е запленен от историческото наследство на страната и от величието на разкритите тогава паметници. С течение на времето Карнарвън разбира, че познанията му като любител-археолог са недостатъчни за провеждане на систематични разкопки, и се обръща за помощ и съвет към директора на Египетския музей – Масперо.

Масперо го свързва с Теодор Дейвис – откривателят на мумията на Ехнатон и човекът занимаващ се дотогава с проучването на царските гробници. Дейвис притежавал и правата за разкопки в Долината на царете, и през 1914 година продава концесията на Лорд Карнарвън, смятайки, че всичко в долината е изследвано, и считайки, че по-нататъчни разкопки са само и единствено загуба на време и пари.

Лорд Карнарвън се сдобива с концесията главно заради настояването от страна на Хауърд Картър – учен археолог, считащ, че Долината на царете крие още загадки и съкровища.

Advertisements
This entry was posted in Лорд Карнарвън and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s