Гробницата на Тутанкамон

Леглото на Тутанкамон
Леглото на Тутанкамон – снимка Уикипедия

Разкопките започват през 1917 година с отстраняването на големи количества пръст и отломки, като още в първите месеци археолозите откриват остатъци от неизвестни цтени на метър от гробницата на Рамзес VI. По-късно се оказва, че това са били бараките, в които са живяли строителите на гробниците в района. Интересен факт е бил, че тези стени не почвали от земята, а началото им било върху струпани камъни и други строителни отпадъци. Слоят бил с дебели от 1 до 2 метра, и Картър решил да не бута стените.

С течение на годините работа не било открито нищо, търпението на Карнарвън се изчерпвало, а в разчистеният периметър нямало и следа от гробница. На Картър бил даден срок от още един сезон, преди да спре финансирането на проучванията.

Отчаян и намиращ се в безизходица, Картър решил да бутне стените на постройките и да отстрани натрупаните отпадъци. Това станало през ноември 1922 година.

На 4 ноември работниците спрели да работят и останали на място. В една от ямите, където били премахнати скалните отломки, се показало грижливо издялано стъпало. Вълнението на Картър нямало граници, когато при разчистването се показвало стъпало след стъпало…В края на стълбището стигнали до врата, защитена с мазилка, и с непокътнат печат.

Картър пише в дневника си:

“Запечатана врата! Значи имахме право! Всички тези години на търпелива работа бяха възнаградени. Струва ми се, че първото чувство, което изпитах, беше радостта от, че вярата ми в долината е била обоснована”

Гробницата на Тутанкамон
Гробницата на Тутанкамон – снимка Уикипедия

Картър пробива малка дупка във вратата и вижда коридор, пълен със скални отломки. Това е! След откритието той пише телеграма на лорд Карнарвън за откритието, и го чака търпеливо 3 седмици, докато пристигне от Англия.

Още от дневника на Картър:

“Това бе момент, който би могъл да накара всеки археолог да се разтрепери. След дълги години безплодни търсения бях на прага на едно може би колосално откритие. Всичко, буквално всичко, можеше да се крие в дъното на този коридор. И само с големи усилия можах да се овладея да не изкъртя вратата и веднага да продължа работа.”

Advertisements
This entry was posted in Гробницата на Тутанкамон. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s